vrijdag 25 maart 2016

SS. Nieuw Amsterdam.


ss. NIEUW AMSTERDAM. (De Dutch Queen of the Ocean's)

Lengte 215,20 m, breedte 26,82 m. Brt. 36.278.

Werd door de scheepswerf Rotterdamsche Droogdok Maatschappij op 23 april 1938 opgeleverd aan de Holland Amerika Lijn. Zij werd vooral ingezet op de lijndienst Rotterdam - New York. In de 2e wereldoorlog omgebouwd tot troepentransportschip voor het vervoer van 8000 soldaten.
Na de oorlog werd het schip op 6 april 1946 teruggegeven aan de Rederij waarna zij op 26 april in Rotterdam arriveerde. Na een grote verbouwing bij de RDM werd zij weer ingezet op Trans Atlantische dienst tussen Europa en Amerika. Op 8 november 1971 ze voor de laatste lijndienst uit Rotterdam vertrokken.
Daarna is zij vooral ingezet voor cruises vanuit Port Everglades. op 17 december 1973 beëindigde zij haar laatste cruise. Op 2 maart 1974 kwam ze aan in Taiwan waar ze bij de sloper in Kaohsiung is ontmanteld en gesloopt.

Maar weinig schepen hebben zo tot de verbeelding gesproken als dit vlaggenschip van de Nederlandse koopvaardijvloot. Het was ook een prachtig schip met een prachtige zeeg en een oogstrelend interieur.

SS. Queen Elizabeth.


SS. Queen Elizabeth.

RMS Queen Elizabeth is een midden jaren 1930 gebouwd schip door John Brown & Company in Clydebank, Schotland. De Queen Elizabeth is het zusterschip van de Queen Mary.
Lengte 314 m, Breedte 36 m. Brt. 83.000.
Zij behoorde met het ss. Queen Mary en de Franse ss, Normandy tot de drie grootse lijnschepen die rond de jaren 30 en 40 in de vaart kwamen. 
  

ms. Johan van Oldenbarneveld.



    Johan van Oldenbarnevelt

    De Johan van Oldenbarnevelt, later kortstondig bekend als TSMS Lakonia, was een lijnschip van de Stoomvaart Maatschappij Nederland en kreeg veel bekendheid als troepenschip tijdens de politionele acties.Wikipedia
    Lengte186 m
    Tewaterlating3 augustus 1929
    Breedte23 m

ms. Wilhelm Gustloff


ms. Wilhelm Gustloff.
De Wilhelm Gustloff was een Duits passagiersschip van de nationaalsocialistische organisatie Kraft durch Freude (KdF). Het schip was genoemd naar Wilhelm Gustloff, de vermoorde Duitse leider van de Zwitserse nazipartij. De ondergang van de Wilhelm Gustloff op 30 januari 1945 is de grootste scheepsramp uit de geschiedenis.

De Wilhelm Gustloff werd gebouwd door Blohm & Voss en werd op 5 mei 1937 in aanwezigheid van Adolf Hitler te water gelaten als cruiseschip voor de organisatie Kraft durch Freude. Tussen 1937 en 1939 was het voor dit doel in gebruik. In 1939 na het einde van de Spaanse Burgeroorlog voerde de Wilhelm Gustloff het Condorlegioen terug van Vigo in Spanje naar Hamburg in Duitsland. In 1939 en 1940 werd het vaartuig ingezet alshospitaalschip. Daarna diende het gedurende het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog als onderkomen voor U-boot bemanningen in de haven van Gotenhafen.


Onder dreiging van het oprukkende Rode Leger kreeg de Wilhelm Gustloff de taak om vluchtelingen en gewonde Duitse soldaten uit Oost-Pruisen te evacueren naar de Duitse havenstad Kiel. Het schip werd voor die opdracht uitgerust met luchtafweergeschut en het rode kruis op de schouw werd verwijderd. Op 30 januari 1945 vertrok het schip vanuit de haven van Gotenhafen. Militair commandant Wilhelm Zahn wilde de kans op een aanval door een onderzeeër verkleinen en adviseerde kapitein Friedrich Petersen om dicht bij de kust te blijven, in ondiep water, en geen navigatieverlichting te voeren. Petersen zette echter koers naar diep water, en liet de navigatieverlichting inschakelen toen bleek dat een Duits konvooi van mijnenvegers onderweg was. Diezelfde avond werd de Wilhelm Gustloff ontdekt door de sovjetonderzeeboot S-13, die het schip op 30 kilometer voor de Oostzeekust tussen Großendorf en Leba met drie torpedo's trof. De Wilhelm Gustloff zonk in minder dan een uur.
Hoeveel passagiers er aan boord waren, is niet exact bekend. Naar schatting waren er in ieder geval 50% meer mensen aan boord dan het aantal waarvoor capaciteit in de reddingsboten beschikbaar was.
Als gevolg van de torpedo-explosies ontstond er paniek aan boord. Veel mensen kwamen terecht in het koude water van de Oostzee. Met een watertemperatuur van omstreeks 4°C en een luchttemperatuur van onder de -10°C waren de kansen op overleving gering. Slechts enkele reddingsboten werden met succes in het water neergelaten. De overlevenden, onder wie Zahn en Petersen, werden opgepikt door Duitse schepen die zich in de nabijheid bevonden. Naar het optreden van Zahn stelde de Kriegsmarine een officieel onderzoek in, dat echter niet meer kon worden afgerond door de ineenstorting van het naziregime.
Van de duizenden vluchtelingen en meer dan duizend soldaten en zeelieden aan boord overleefden er slechts 1239 personen de ramp (volgens andere bronnen 966). Die werden door Duitse schepen opgepikt. De meest recente en geaccepteerde schatting gaat uit van ruim 9000 slachtoffers. Daarmee is de ondergang van de Wilhelm Gustloff de grootste scheepsramp in de geschiedenis, in termen van slachtoffers afkomstig van één vaartuig.
Het schip zonk op 55º 07' noorderbreedte en 17º 41' oosterlengte. Deze locatie is een officieel oorlogsmonument en is verboden gebied voor duikers en scheepsbergers.


ss. Statendam III



Statendam 

Nederlandse vlag
Statendam
Geschiedenis
Besteld1921
WerfHarland and Wolff in Belfast
Kiellegging1922
Tewaterlatingseptember 1924
In de vaart genomen11 april 1929
Uit de vaart genomen14 mei 1940
Uit dienst9 december 1939
StatusUitgebrand tijdens de gevechten in Rotterdam mei 1940
gesloopt augustus 1940
ThuishavenRotterdam
Eigenaren
EigenaarHolland-Amerika Lijn
Algemene kenmerken
TypePassagiersschip
Tonnenmaat28.291 brt
Portaal  Portaalicoon  Maritiem
Het s.s. Statendam was een passagiersschip van de Holland-Amerika Lijn (HAL) en het derde schip met die naam van de maatschappij. Toen het schip gereed was, werd het beschouwd als het modernste schip in zijn tijd. Het heeft dienst gedaan van 1929 tot en met 1940 en voer op en neer tussen Rotterdam en New York. Onderweg werden Boulogne-sur-Mer en Southampton aangedaan. Vanaf 1930 werden 's winters ook cruises gemaakt in de Caraïbische Zee.
De Statendam III werd in Belfast gebouwd op de werf van Harland & Wolff. In september 1924 werd hij te water gelaten, waarna de werkzaamheden twee jaar lang onderbroken werden. In april 1927 kreeg de HAL een staatslening van de Nederlandse overheid, waarna het schip naar Schiedam werd gesleept. Op scheepswerf Wilton werd het schip afgebouwd.
Op 11 april 1929 begon de eerste reis naar New York. De laatste reis vertrok op 24 november 1939 uit New York. Tijdens de Meidagen in 1940 lag de Statendam III afgemeerd op Rotterdam-Zuid aan de Wilhelminakade. Zodoende viel het schip reeds de eerste oorlogsdag in Duitse handen. De Duitsers plaatsten een mitrailleur aan boord om vuur uit te kunnen brengen op de Nederlandse verdedigers aan de andere oever van de Nieuwe Maas, die op hun beurt het vuur beantwoordden. Tijdens deze gevechten brak in de middag van 11 mei brand uit aan boord van de Statendam. Blussen bleek door de oorlogshandelingen onmogelijk en in de volgende dagen brandde de Statendam geheel uit. De verwoeste Statendam III werd in augustus 1940 gesloopt.