woensdag 19 juni 2013

ss. KAISER WILHELM der GROSSE

De Kaiser Wilhelm der Grosse van de Norddeutscher Lloyd liep in 1897 van stapel. Zij had vier schoorstenen welke niet keurig op gelijke afstand van elkaar stonden maar waar tussen de voorste twee en de achterste twee een grotere afstand bestond als tussen de voorste en achterste schoorstenen. De vierpijpers die voor de Norddeutscher Lloyd in die tijd werden gebouwd zagen er allemaal zo uit en was alleen maar bij Duitse maatschappijen te zien.
Afmetingen waren: Lengte 199.50 meter
                            Breedte 20.10 meter
                            Groot 14.349 B.R.T.
Zij kon een snelheid bereiken van 23 knopen en veroverde daarmee al op haar maidentrip de Blauwe Wimpel voor Duitsland. Het zorgde ervoor dat het de maatschappij op lijndienst tussen Europa en Amerika voor de wind ging.
Aan dit succes kwam in de Eerste Wereldoorlog een einde. Het schip werd omgebouwd tot hulpkruiser. Na drie geallieerde schepen tot zinken te hebben gebracht werd zij zelf tijdens het bunkeren voor de kust van Spaans West Afrika door een Engelse oorlogschip verrast. Het werd een ongelijke strijd en moest al snel de strijd staken. Zij werd ter plaatse tot zinken gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten